Krajevna skupnost Podbočje

www.podbocje.si

December 2023
N P T S Č P S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Naslednji dogodek

Ni dogodkov

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Tűrk v Podbočju

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Tűrk je obiskal krajevno skupnost Podbočje 11. septembra, kjer je bil slavnostni govornik na proslavi v počastitev poboja krajanov vasi Planina leta 1942 »PLANINA SPOMIN – OPOMIN«. Predsednik je najprej obiskal osnovno šolo Podbočje, kjer so mu učenci in zaposleni pripravili prisrčen sprejem, predstavili šolo in ga povabili k vpisu v knjigo gostov. Predsednik je povedal, da je tudi sam, kot otrok, preživljal počitnice v bližnjem kraju Brege in tam pri starih starših preživljal lepe trenutke življenja na deželi, kakor jih lahko vse leto učenci naše šole, saj imajo prelepo šolo v čudovitem okolju.

Nato je nadaljeval pot na Planino pri Podbočju, kjer je najprej položil venec pri spomeniku civilnim žrtvam ustaškega poboja leta 1942. Na proslavi s prijetnim kulturnim programom sta zbrane pozdravila župan Občine Krško gospod Franc Bogovič in predsednik organizacijskega odbora Miha Butara. Gospod predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Tűrk pa se je dotaknil tragičnega dogodka iz katerega, in njemu podobnih, bi se morali naučiti, da je edino v združeni in enotni skupnosti moč in ne smemo energije trošiti za razdvajanje in uničevanje enotnosti ampak skupaj enotni premagati trenutne razmere, recesijo, gospodarsko situacijo. Poudaril je, da bi morali ohraniti pieteto do mrtvih, ne glede na to na kateri strani so bili žrtve nasilja in končati nenehno obujanje dogodkov, saj vodijo samo v konfilkte. Na vsak način bi morali brez groženj in nepotrebnih nasprotovanj z dialogom in iskanjem skupnih rešitev zagotoviti primeren izhod iz krize, ki je zajela vsa področja delovanja v državi, saj spori in nasprotovanja, ki smo jim bili priča v preteklosti med vlado in zdravniki, slabijo celotno družbo, energija, ki je bila za to porabljena, pa bi lahko dala večje rezultate pri smiselnem in učinkovitem dialogu. Predsednik poudarja, da bi se moral vsak posameznik, saj je del celotnega družbenega sistema, pri sebi vprašati, kaj lahko kot individuum pripomore k izboljšanju tako družbene, kot gospodarske plati življenja.

Praznik krajevne skupnosti

Krajevna skupnost Podbočje praznuje Krajevni praznik v spomin na solidarno pomoč krajanov, ki so leta 1941 vzeli pod streho družine z levega brega Krke, ki so pribežale, da so se izognile izseljevanju v koncentracijska taborišča. Na tradicionalni prireditvi je bil izveden prijeten kulturni program domačih izvajalcev, ki je popestril slavnostno sejo, na kateri so bila podeljena priznanja zaslužnim krajanom in drugim, za naše kraje pomembnim ljudem.

Znak Krajevne skupnosti Podbočje je prejela Anica Božič, Priznanje Krajevne skupnosti Podbočje Franc Rozman,pevska skupina Mavrice in Pevke izpod Bočja, Častni krajan je postal Alič Janez in Mladi up Matic Zakšek. Podrobno obrazložitev, kakor tudi utrinke iz življenja v preteklem letu si lahko ogledate v Krževskem zvonu na spletni strani.

Ocenjevanje vin

ocenjevanje vin 2Vinogradniško društvo Podbočje vsako leto organizira Ocenjevanje vin za člane društva, kjer je sodelovalo 185 vzorcev vin, od tega 112 vzorcev priljubljenega Cvička PTP. Ocenjevanje je vodila predsednica ocenjevalnih komisij Katarina Merlin. Po končanem ocenjevanju je predsednica pohvalila kvaliteto vin in konstanten napredek skozi vrsto let pri kletarjenju in dvigovanju kakovosti vin. Letošnji zmagovalec Cvička PTP je Petretič Stane.

Ocenjevanje je potekalo, kot že vrsto let, v Jarkovičevi zidanici v Gadovi peči.Sodelovanje na ocenjevanju z doseženo odlično oceno je pogoj za sodelovanje na Tednu Cvička , kjer smo tudi letos, kot vrsto let, imeli nekaj izredno visoko uvrščenih vin.

Bočje, Bočje

Na robu sanjave ravnine
je Podbočje, naša vas,
kjer se svetla Krka vije,
Bočje mu je za okras.
Sred Podbočja lipa sanja,
stara skoraj dvesto let,
na gostilno se naslanja,
na vso vas otresa cvet.

Podgorjanska vinska cesta
Vije v Gadovo se peč.
cvičkovi deželi zvesta
vsem prijateljem je všeč.
In najbolj znano križišče
že od nekdaj Šutna je,
vsakomur, ki cviček išče,
kaže pot v vinograde.

Ko na Bočje se podamo,
tam je cvička pravega,
srčno ga ponudit znamo,
iz majolke piti ga.
Kdor je v naši fari rojen,
ta je pravi veseljak,
sred vinogradov in cvička
človek mora biti tak.

REFREN:
Podbočje, Podbočje,
moj ljubljeni dom,
če kdaj bom odšel,
vedno vrnil se bom.
Le kdo bi Podbočje
pozabil lahko,
Sušico in ljubke
mostičke nad njo?